319101794_840683930345617_4394324438599792749_n

Postavljanje i paljenje sveća za Hanuku

Hanukija ima osam mesta za sveće – po jedno za svaku noć – i dodatno deveto mesto za šamaš, ili pomoćnu sveću, koja se koristi za paljenje ostalih.
Prve od osam noći Hanuke, samo dve sveće se stavljaju u Hanukiju (menoru Hanuke): šamaš, ili „pomoćna“ sveća, koja ima svoje određeno mesto (obično u centru), i druga sveća koja označava da je to prva noć . Sveća prve noći se postavlja na krajnje desno mesto. Svake noći dodaje se još jedna sveća tako da se osme i poslednje noći Hanuke upali svih devet sveća (šamaš plus osam drugih).
Sveće se stavljaju u menoru s desna na levo (kao što se hebrejski piše s desna na levo), ali se pale s leva na desno. Blagoslov se izgovara pre paljenja sveća.
Pozicioniranje Hanukije
Drevni rabini smatrali su da je važno objaviti čudo Hanuke. Stoga mnoge jevrejske organizacije podižu velike menore na otvorenom u svojim gradovima. Čudo možete objaviti i tako što ćete svoju menoru postaviti na prozor koji gleda na ulicu. U većini mesta prolaznici uživaju gledajući sveće kroz prozor. U trenucima kada je antisemitizam ugrozio živote Jevreja, neki Jevreji su odlučili da zapale menoru na prozoru kao čin prkosa i hrabrosti.

Comments are closed.