327899967_719024646486353_3136659602051379490_n

Međunarodni dana sjećanja na žrtve Holokausta

Sinoć je u Jevrejskom kulturnom centru, održana Memorijalna akademija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.
U toku akademije, pored Predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koji je ukazao na važnost kulture sjećanja, obratili su se Lea Miche, iz Yad Vashema, Svjetskog centra sjećanja na Holokaust, Eliezer Papo , nerezidentni rabin za Bosnu i Hercegovinu (uživo iz Izraela) i Isak Asiel, rabin Jevrejske zajednice Srbije.
Akademiji su prisustvovali i Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS, Nada Tesanovic, potpredsjednik Vijeća naroda, Dragan Davidović, direktor Sekretarijata za vjere RS, Draško Stanivuković, Gradonačelnik Banja Luke, kao i mnogi predstavnici Ambasada i mnogih stranih organizacija
Prvi put su pročitana imena banjalučkih Jevreja koji su stradali u Holokaustu, gdje smo se na jedan poseban način poklonili našim nekadašnjim sugrađanima.
U periodu trajanja akademije, na Palati predsjednika Republike Srpske trajala je video projekcija, kojom je na jedan veličanstven način odata počast 6.000.000 Jevreja i pridružilo se kampanji #WeRemember

Comments are closed.